VIPLive Support

Opstartoefeningen Chronische zorg dashboard

VIPLive
VIPLive
 • Bijgewerkt

Om een beeld te krijgen van hoe te werken met het Chronische Zorg Dashboard zijn hieronder een aantal stappen die doorlopen kunnen worden. 

 1. Bestudeer de ketenzorg populatie, op de verschillende pagina's: Regiobeeld / Indicatoren / Zorgzwaarte / Leefstijl / Zorgverzekeraars / Vergelijken. (Tip; maak printscreens)
 2. Bekijk op Zorgzwaarte pagina Praktijkoverzicht (onderaan) en sorteer op ‘Zorgzwaarte zwaar’. Door op de kolomnaam te klikken, verandert de sorteervolgorde (van hoog naar laag en andersom). Check bijvoorbeeld ook het aantal gewogen contacten per praktijk en kijk voor welke praktijk deze het hoogst is. 
 3. Selecteer nu op de Zorgzwaarte pagina het ketenzorgtype COPD
  1. Vergelijk de absolute aantallen van de patiënten in selectie en de cijfers bij het aantal gewogen contacten en het aantal comorbide chronische aandoeningen per patiënt. 
  2. Wissel nu van sheet en kijk naar de verschuivingen op de Regiobeeldpagina. Bekijk bijvoorbeeld de visualisatie over de medicatievoorschriften en vergelijk deze met de totale populatie. 
 4. Verwijder het geselecteerde filter door links boven op het kruisje bij het geselecteerde filter (Scherm_afbeelding_2023-05-02_om_13.17.53.png) te klikken
 5. Ga nu naar de Indicatoren sheet en klik linksonder op de snelfilter op COPD 
  1. Bekijk hoe de registratie van de indicatoren is en klik op de indicator die het slechtst scoort (laagste percentage) 
  2. Wanneer er op een indicator geklikt wordt, komt er rechts een visualisatie met daarin de score per praktijk (elk bolletje representeert een praktijk). 
  3. Bekijk de uitschieters in deze visualisatie (door op een bolletje te klikken) en kijk welke praktijken meer aandacht moeten geven aan het bijhouden van de geselecteerde indicator voor COPD-patiënten. 
 6. Verwijder alle geselecteerde filters door links boven op het vierkantje met het kruisje (mceclip0.png) te klikken 
 7. Ga nu naar de Regiobeeldpagina en selecteer de vrouwen van 65 jaar en ouder die roken (tip: gebruik bij de filterknop de bepaling voor het selecteren van het roken en combineer dat met een uitslag)
  1. Kijk naar de episodes die deze patiënten hebben en voeg hierbij het filter episode P17 (Tabaksmisbruik) toe door op de staaf in de visualisatie van aantal patiënten per episode te klikken. 
  2. Bekijk nu het postcode plaatje waarin nu te zien is waar de geselecteerde patiënten wonen. 
 8. Om de gekozen filters uit opdracht 6 op te slaan en als snelfilter te kunnen gebruiken, kan er een bladwijzer gemaakt worden.
  1. Klik op het bladwijzer icoon (mceclip1.png)  en klik op 'Nieuwe bladwijzer maken'
  2. Geef deze bladwijzer nu de titel: Vrouwen van 65 jaar en ouder die roken en episode tabaksmisbruik hebben geregistreerd (Vink hierbij het vakje aan bij 'Locatie van werkblad opslaan'). 
 9. Om verder te kijken wil je kijken bij welke praktijk de meeste patiënten van deze selectie aanwezig zijn, dit doe je binnen de tabel van het praktijkoverzicht in de kolom 'Patiënten in selectie'.
  1. Bekijk welke praktijk de meeste patiënten in selectie heeft en filter op deze praktijk (dit kan door te klikken op deze praktijk in het praktijkoverzicht). 
  2. Kijk nu nogmaals op het postcode kaartje en kijk of het te verklaren is wat je ziet. 
 10. Als laatste gaan we kijken naar de Vergelijken-sheet. Bij de vergelijken sheet kunnen 2 groepen gefilterd worden en kunnen deze groepen vergeleken worden. 
  1. Selecteer eerst de filters die voor beide groepen gelden. Filter hierbij de volgende groep: Patiënten van 65 jaar en ouder die roken met episode tabaksmisbruik (P17). 
  2. Daarna worden de groepen voor de vergelijking geselecteerd. Selecteer hierbij voor groep 1 de vrouwen en voor groep 2 de mannen. 
  3. Nu kan je een vergelijking maken tussen de vrouwen en mannen van 65 jaar en ouder die roken met episode tabaksmisbruik (P17). 
  4. Kijk nu het verschil tussen het aantal bepalingen bij mannen en vrouwen en kijk naar het verschil in de leeftijdsgroepen. 
  5. Wil je nu deze vergelijking maken voor een specifieke praktijk, dan kan ook deze erbij geselecteerd worden.