VIPLive Support

Algemene inleiding dashboards

VIPLive
VIPLive
 • Bijgewerkt

Deze handleiding beschrijft de veelzijdige potentie van interactieve dashboards en leidt door naar meer gedetailleerde beschrijvingen. De dashboards bestaan uit flexibele grafieken en tabellen die meebewegen met aanklikbare selecties. Deze nieuwe generatie Business Intelligence (BI) Tooling biedt zo de mogelijkheid tot 'data discovery'. 

 

Welke interactieve dashboards zijn er?

Het Chronische Zorg Dashboard (zorggroep)

Het ‘Chronische Zorg Dashboard’ geeft een zorggroep inzicht in de gedeclareerde patiënten van de praktijkpopulatie van huisartsenpraktijken op basis een beperkte set van chronische zorg gerelateerde data uit de HIS-extracties. Het toont co-morbide chronische zorg en benchmarkt chronische zorgindicatoren per huisartsenpraktijk. Het dashboard bevat geaggregeerde patiëntdata.

NB in de eerste helft van 2023 kan het Chronische Zorg Dashboard geactiveerd worden.

Het Populatiedashboard (zorggroep)

Het ‘Populatiedashboard’ geeft een zorggroep inzicht in de volledige praktijkpopulatie van huisartsenpraktijken op basis van de HIS-extracties. Dit ondersteunt regionaal populatie management, en maakt plannen en evalueren van interventies eenvoudiger. Ook dit dashboard bevat geaggregeerde patiëntdata.

Het Populatiedashboard (huisartspraktijk)

Wordt momenteel ontwikkeld.

Dashboards BI Samenwerken 

De procesdashboards nodigen uit tot regelmatig monitoren. Zo blijven zorggroepen bovenop de zorgprocessen zitten die via VIPLive lopen en kunnen zij de praktijken nog beter ondersteunen bij het leveren van efficiënte zorg.

Quickstart interactieve dashboards

Een dashboard openen

Om een dashboard te openen gaat u in VIPLive naar Inzicht - Datahub. Daar kiest u één van de interactieve dashboard, door bijvoorbeeld op de optie Chronische Zorg Dashboard te klikken. U kunt vervolgens een pagina kiezen waarop het dashboard zal openen. 

Navigeren

Zodra u een pagina hebt geopend, kunt u binnen het dashboard naar de andere pagina’s navigeren. U vindt alle beschikbare pagina's links boven in de kantlijn.

Vaak staat onderaan de pagina's een tabel met meer gedetailleerde gegevens per praktijk bij de visuals.

Afdrukken

Bij elke visual kunt u met de rechter muisknop de getoonde data en/of de grafiek downloaden.
Tip! Let op dat de filters die u heeft toegepast ook in de download toegepast is. Dat is echter niet terug te vinden in het gedownloade bestand, dus leg een aantekening van de toegepaste filters (en de extractiedatum) vast in het bestand of in de bestandsnaam.

 

De kracht van deze dashboards is het filteren

Filteren werkt heel makkelijk. Met de filter of combinatie van filters die u instelt, beweegt de rest van het gehele dashboard mee. Links boven ziet u de door u toegepaste filters. Deze worden direct op alle dashboardpagina’s toegepast.

Ga naar de kennisvideo Chronische Zorg Dashboard - Filteren en Bookmarks

Filteren kan op vijf manieren:

 1. In een visualisatie klikken, en de selectie bevestigen met het groene vinkje
 2. Knop 'Filters' rechts; er verschijnt een filter-keuzemenubalk
 3. Links bovenin verschijnen de filters die u heeft toegepast. Deze zijn daar ook aan te passen
 4. Links onder in de kantlijn staan (soms) snelfilters die handig zijn voor die specifieke pagina
 5. Eerder opgeslagen filters activeren, via de bladwijzer rechts bovenin

FilterenDasbhoards5opties.png

U kan meerdere filters tegelijk toepassen (combineren)

Met de flexibiliteit van de filteropties kunt u de kracht van deze dashboards optimaal benutten. U kunt filters naar eigen inzicht samenvoegen, ze worden direct op elke pagina en elke visual toegepast.

Bij de interpretatie van de resultaten is het daarbij belangrijk om steeds helder voor ogen te houden wélke data geselecteerd is. Dit ziet u altijd links bovenin de pagina.  

 • Combineert u OVER verschillende filtervelden, dan geldt EN – EN – EN.
  • Bijvoorbeeld bij de filters geslacht=m, leeftijd > 65, ATC-omschrijving= 'oxycodon', past u de selectie toe van mannen van boven de 65 jaar die oxycodon hebben voorgeschreven gekregen. 
 • Combineert u BINNEN één filterveld, dan geldt OF - OF - OF .
  • Klikt u bijvoorbeeld bij de ATC-omschrijving=Oxicodon en ATC-omschrijving= Temazepam en ATC-omschrijving= Ibuprofen aan, dan past u de selectie toe van patiënten die Oxicodon óf Temazepam óf Ibuprofen voorgeschreven kregen.
 • Er is één uitzondering op deze regel: op de vergelijkenpagina is het ook mogelijk om binnen episodes een EN filter toe te passen. Hierbij wordt er gefilterd op de patiënten die alle geselecteerde episodes hebben.

Filters opslaan via de bladwijzer 

Rechts bovenaan vindt u de bladwijzer (knop met boekenlegger). Wanneer u een filter toepast die u graag wilt 'onthouden', slaat u deze op via 'Nieuwe bladwijzer maken'. Andere dashboardgebruikers binnen uw zorggroep zien deze ook; let daarom op deze bladwijzers een heldere naam te geven.   

Filter verwijderen

Filters zijn te verwijderen door ‘alles verwijderen’, links boven.
Tip! Daarnaast zit de ‘ongedaan maken’ knop. 

Nog sneller filteren

Lees hier verder hoe u binnen een filter zoektermen gebruikt en combineert.

 

Overzicht Dashboards

Naast de hier beschreven interactieve dashboards, vindt u in VIPLive Inzicht ook sinds lange tijd bestaande tools. Klik hier voor het overzicht.