Inleiding
Met behulp van de functionaliteit Patiënten selecteren kunt u zelf gewenste patiëntenlijsten maken of patiëntenaantallen opvragen. Deze handleiding beschrijft de stappen om aan de slag te kunnen gaan met de functionaliteit Patiënten selecteren, hoe u criteria opgeeft en de kolommen aanpast, en hoe u de gegevens kunt inzien.
Wat kan wel met de functionaliteit Patiënten selecteren?
U kunt o.a. filteren op:
- zorgverzekeraars / UZOVI-nummers
- huisarts
- leeftijd
- geslacht
- medicatie op ATC code (zowel vrij zoeken als een aantal veelvoorkomende voorgeprogrammeerde ATC codes)
- actieve en gesloten episodes (zowel vrij zoeken als een aantal veelvoorkomende voorgeprogrammeerde ICPC codes)
- startdatum van een aantal veelvoorkomende voorgeprogrammeerde episodes
- zorgweigeraars
- een groot aantal bepalingen (laatste waarde ooit) met hun laatste datum
- aantal contacten
- laatste HIS extractie
Mocht u items missen in de lijst, neem dan contact met ons op.
Wat kan niet met de functionaliteit Patiënten selecteren?
De Filtertool is gebaseerd op een 2-dimensionale tabel waarin elke regel één patiënt voorstelt. Het is daarom niet mogelijk om tijdreeksen van bijvoorbeeld bepalingen, medicatie of contacten onder elkaar te zien. Ook is het niet mogelijk om contacten met een bepaalde ICPC codes geregistreerd door een bepaalde medewerker op te zoeken.
Waar is de functionaliteit Patiënten selecteren te vinden
De Filtertool is te vinden in VIPLive onder de knop 'Inzicht' - 'Patiënten selecteren'. Staat de functionaliteit Patiënten selecteren er voor uw praktijk niet tussen? Neemt dan contact met ons op.
Beschikbare kwartalen
De functionaliteit Patiënten selecteren werkt op basis van kwartalen en de laatste HIS extractie. Rechts bovenin kunt u een kwartaal kiezen of laatste HIS extractie selecteren. Standaard staat het meest recente kwartaal geselecteerd maar deze kunt u aanpassen naar een ander kwartaal of de laatste HIS extractie. Iedere keer wanneer u een dataset upload in VIPLive, wordt gekeken in welk kwartaal de upload is gedaan, waarbij dan de 1e dag van dat kwartaal als peildatum genomen wordt.
Voorbeeld: op 12-12-2015 uploadt u een dataset in VIPLive. Dat is in Kwartaal 4 2015. De peildatum die dan gebruikt wordt is 30-09-2015. Dat betekent dat als u zoekt op 'Medicatie <12mnd', dat dit over de periode 30-09-2014 t/m 30-09-2015 gaat. Immers, de peildatum is 30-09-2015, waarbij in het medicatievoorbeeld 12 maanden wordt teruggekeken. Hetzelfde geldt voor bepalingen, hierbij wordt dan de laatste uitslag van een bepaling getoond t/m 30-09-2015.
Pas wanneer u een eerste dataset uploadt in een kwartaal, zal dit kwartaal ook beschikbaar zijn in het menu. Dus wanneer een nieuw kwartaal begint, zult u eerst een nieuwe upload moeten doen voordat u met dit kwartaal aan de slag kunt in de Filtertool.
Filter opbouwen
Door regels toe te voegen met de groene EN of OF knoppen, bouwt u het filter op. Standaard staat de eerste regel ingesteld op Ingeschreven – gelijk aan – Ja. Met dit criterium worden alléén ingeschreven patiënten meegenomen. Mocht u ook de uitgeschreven patiënten willen includeren, dan klikt u op het prullenbakje achter de regel om deze te verwijderen.
Als u wilt zoeken naar patiënten die aan alle criteria moeten voldoen waarop u wilt zoeken, dan gebruikt u de EN knop. Wilt u zoeken naar patiënten die aan slechts 1 van XX criteria hoeven te voldoen, dan gebruikt u de OF knop. Kies voor de meest linker EN of OF knop. Met de rechter EN of OF knop maakt u een inspring, daarover later meer.
Zodra u op de EN of OF knop klikt, verschijnt er een nieuwe regel. Door op 'Selecteer kolom' te klikken opent zicht het zoekveld met alle beschikbare kolommen in de Filtertool. Deze staan op alfabetische volgorde gesorteerd. U kunt eveneens zoeken op kolommen door tekst in te typen.
Klik de regel aan waar u naar op zoek bent. In de kolom 'Selecteer een waarde' kunt u vervolgens een waarde ingeven. Afhankelijk van het type kolom waarop u zoekt, is dit een lijst waaruit u 1 antwoord kunt kiezen, een hoeveelheid (bijv. bij het aantal contacten of aantal voorschriften), een datumveld of een vrij zoekveld op ICPC dan wel ATC code.
Inspring in opbouwen van filter
De meest rechter EN en OF knop zijn bedoeld om een inspring te maken in het opbouwen van uw filter. Dit wordt met name gebruikt wanneer u een criterium wilt toevoegen dat uit meerdere items bestaat. Een voorbeeld: U wilt zoeken naar alle ingeschreven patiënten die DM type 2 hebben en een BMI > 30 of roken. We zien hierbij de volgende criteria:
- Ingeschreven EN
- DM type 2 EN
- BMI > 30 OF roken = ja
Het filter moet dan als volgt worden opgebouwd:
Als u niet de inspring knop zou gebruiken, dan zou uw filter er als volgt uitzien:
- Ingeschreven EN DM type 2 EN BMI > 30 OF
- Roken = ja
Zoeken op Episodes en Medicatie in de filtertool
Als u wilt zoeken op een bepaalde episode of medicatie, dan is het belangrijk dat u de juiste operator kiest. Voor Episodes (aandoeningen) zijn er 3 opties: Episodes alleen actief, Episodes zowel in- als actief en Nieuwe episode <12mnd en nog steeds actief. Voor Medicatie zijn er 2 opties: Medicatie ooit en Medicatie in de afgelopen 12 maanden.
Voor Episodes zoekt u adhv ICPC code en voor Medicatie zoekt u adhv ATC code. Het is dus belangrijk om de ICPC code of de ATC code te weten van de episode of medicatie waar u naar wilt zoeken.
Kies als operator voor 'bevat waarde beginnend met' (zie blauw gearceerd in onderstaande afbeelding) als u op zoek bent naar ICPC codes eventuele subcodes. Bijv. als u op zoek bent naar alle patiënten met een DM episode ongeacht het type DM, dan kiest u voor 'bevat waarde beginnend met' en voert u als waarde T90 in.
Als u specifiek op zoek bent naar patiënten met DM type 1, dan kiest u voor de operator 'bevat waarde gelijk aan' en voert u als waarde T90.01 in.
Hetzelfde geldt voor medicatie. Als u op zoek bent naar alle patiënten met insuline voorschriften in het afgelopen jaar, dan kiest u als kolom 'Medicatie in de afgelopen 12 maanden' en als operator 'bevat waarde beginnend met' en als waarde A10A.
NB de zoekfunctie is niet hoofdlettergevoelig, dus u hoeft niet perse hoofdletters te gebruiken in de ICPC of ATC code.
Resultaten inzien
Als u uw filter heeft opgebouwd, wordt deze uitgevoerd. Onderaan het scherm krijgt u dan het aantal patiënten te zien dat voldoet aan uw filter. In onderstaand voorbeeld hebben we gezocht op alle ingeschreven patiënten die een actieve episode DM type 2 hebben.
Door op 'Filter uitvoeren' te klikken, ziet u deze 360 patiënten met hun NAW gegevens (mits u een Beveiligde sessie bent gestart).
In het veld 'Zoek patiënt' kunt u zoeken naar bepaalde patiënten. Door op 'Resultaat exporteren' te klikken, opent u de patiëntenlijst in Excel. Door op de knop 'Terug naar filter aanmaken' te klikken, keert u terug naar het filter opbouw scherm.
De kolommen die u ziet, zijn een aantal voorgeprogrammeerde kolommen met NAW gegevens, en de kolom(men) die u heeft toegevoegd in uw filter. U kunt echter zelf kiezen of u andere kolommen wilt zien, of kolommen wilt weglaten. Doe dit door op 'Terug naar filter aanmaken' te klikken, en vervolgens op 'Kolom toevoegen' te klikken. Er opent zich een menu met alle beschikbare kolommen, gesorteerd op alfabet. U kunt hier eveneens tekst intypen om de gewenste kolom op te zoeken.
Door vervolgens weer op 'Filter uitvoeren' onderin het scherm te klikken, ziet u nu uw resultaten met de kolom Leeftijd erbij.