VIPLive Support

HAP dashboard (zorggroep managers)

VIPLive
VIPLive
  • Bijgewerkt

1. Om in te loggen dien je in de browser naar de aangeleverde URL te gaan. Vervolgens krijg je een pop-up waarin gevraagd wordt om een gebruikersnaam en wachtwoord.

Let op! In dit voorbeeld maken we gebruik van de link ‘https://login.hapdashboard.nl/’ en de gebruikersnaam ‘Gebruiker1’. Voor de dashboards van VIPLive moet u naar: https://qlik.viplive.nl.

image-20210202-151507.png

Homepagina

2. Wanneer je inlogt kom je op de homepagina. Hieronder staat een afbeelding met daarin genummerde vakjes, onder de afbeelding staat per nummer aangegeven wat er te zien is.

image-20210202-151807.png
3. Je gebruikersnaam. Als je hierop klikt kan je middels het uitlog-icoon uitloggen.
image-20210202-152030.png
4. De streams waartoe je toegang hebt verschijnen hier onder elkaar. Vaak zal de stream de naam van je organisatie hebben. Mogelijk heb je toegang tot streams van andere organisaties of streams met een specifiek onderwerp. Een stream kan je als een soort map zien.
 
5. Hier staan de verschillende dashboards waartoe je toegang hebt. Een andere naam die we weleens gebruiken is ‘apps’. Een app/ dashboard open je door op de afbeelding van de app te klikken. De app opent zich in een nieuw tabblad in je browser.
 
6. Hier staan wat opties om de weergave van je apps aan te passen. Over het algemeen zal je dit niet aanpassen en blijft de weergave op de standaard ‘tegelweergave’ staan.

Een dashboard/ app openen

Zoals hierboven bij punt 3 aangegeven open je een dashboard/ app door op de afbeelding van de app te klikken. De app opent vervolgens in een nieuw tabblad in je browser. In deze instructie wordt de app ‘RIVM Covid-19 Demo’ geopend.

image-20210202-152125.png

Het openen van een rapportage (de zogenaamde ‘tegels’)

Wanneer je een app geopend hebt zie je een aantal ‘tegels’. Hieronder zie je rood omlijnd wat er wordt bedoeld met tegels. Elke tegel heeft zijn eigen onderwerp. Een tegel open je door op de afbeelding te klikken. Onder elke tegel staat welk onderwerp in de tegel aan bod komt. Een app heeft altijd minimaal één tegel. De app in dit voorbeeld heeft er zes.

image-20210202-152244.png

Overzicht: een geopende tegel

Wanneer je een tegel opent zal je de grafieken, tabellen en filters binnen die tegel zien. Hieronder staat een afbeelding met daarin genummerde vakjes, onder de afbeelding staat per nummer aangegeven wat er te zien is.

image-20210202-152428.png
  1. *Snelle filters ‘Snelle filters’ zijn filters waarmee je snel kan filteren op jaren, kwartalen of belangrijke andere zaken. Deze filters zijn ‘snel’ omdat je geen uitklapmenu krijgt om alle opties te kunnen zien. Doorgaans staan deze bovenaan de pagina. Zie hoofdstuk 7 voor uitleg gebruik filters.
  2. Periodefilter Middels dit filter kan je filteren op een specifieke periode. Je kan kiezen uit ‘vandaag’, ‘gisteren’, ‘afgelopen 7 dagen’, ‘afgelopen 30 dagen’, ‘deze maand’, ‘afgelopen maand’ of een specifiek bereik.
  3. Extra filters Soms zijn een aantal filters verborgen. Wanneer je op de drie puntjes klikt zal een pop-up uitklappen waar je diverse overige filters kan vinden.
  4. Reguliere filters Soms zijn er naast snelle filters nog wat reguliere filters beschikbaar. Hier zie je in het voorbeeld filters om de provincie of de GGD te selecteren.
  5. Tabbladen van een container object Groen omlijnd zien we de zogenaamde ‘container’. Middels de tabbladen bij nummer 5 kan je van visualisatie binnen een container wisselen.
  6. De datavisualisatie Rood omlijnd zien we de visualisatie. In dit geval kijken we naar een staafgrafiek dat het aantal besmettingen per leeftijdscategorie toont. Elke visualisatie heeft een titel. Soms staat hier nog een ondertitel of een voetnoot bij, daarin wordt vaak toelichting gegeven over welke berekening gebruikt is. Ook zie je vaak links onderaan een visualisatie de legenda, in dit voorbeeld worden vrouwen aangetoond met blauw en mannen met rood. Het kan ook voorkomen dat een legenda rechts naast de visualisatie staat.

Navigeren tussen tegels

Dit hoofdstuk gaat in op het navigeren tussen de verschillende tegels. Het navigeren tussen tegels kan op drie manieren. Onderstaande afbeelding is een screenshot van de bovenkant van je beeldscherm. Hieronder staat een afbeelding met daarin genummerde vakjes, onder de afbeelding staat per nummer aangegeven wat er te zien is.

image-20210202-152934.png
  1. Werkbladen
    Dit is de handigste en snelste optie. Je ziet hier altijd de naam van de tegel waar je je bevindt. Wanneer je op het pijltje naar onderen klikt verschijnt een drop down met daarop alle tegels. Je kan vanaf hier snel naar elke willekeurige tegel navigeren.

  2. De pijltjes ‘vorige’ en ‘volgende’
    Met deze pijltjes kan je één tegel naar links of één tegel naar rechts. Je kan dus naar een vorige of volgende tegel. Deze optie is minder handig als je bijvoorbeeld van de tweede naar de zesde tegel wilt navigeren.

  3. Navigatie menu
    Door op het symbool met de drie streepjes en het pijltje naar beneden te klikken verschijnt het navigatiemenu. Hier dien je te kiezen voor de optie ‘App-overzicht’.

 Filters gebruiken

Één optie selecteren

Je kan steeds één optie selecteren door te klikken op de waarde van een filter. De geselecteerde waarde wordt groen van kleur. Klik vervolgens op het groene vinkje dat boven het filter verschijnt.

image-20210202-153110.png
Meerdere opties tegelijk selecteren

Vaak wil je als gebruiker meerdere opties tegelijk selecteren, denk bijvoorbeeld aan het selecteren van een periode over de tijd. Dit kan door een eerste optie te selecteren terwijl je de muisknop inhoud en naar links, rechts, boven of onder sleept. Op die manier kan je meerdere opties tegelijk selecteren. Afhankelijk van of het filter verticaal of horizontaal wordt weergegeven sleep je van links naar rechts, of boven naar onder. De snelle filters zijn vaak van links naar rechts terwijl de overige filters van boven naar onder staan. 

Geopende filters aanpassen

Indien je filters selecteert verschijnen deze bovenaan in de pagina (zie nummer 1 in de afbeelding hieronder). Je kan de filters aanpassen door in het filter te klikken waar je de selectie gemaakt hebt, maar je kan ook het filter hier bovenin het scherm selecteren (een filter binnen nummer 1). In totaal zie je dat vier filters zijn geselecteerd. Je ziet tevens hoeveel opties je van het totaal geselecteerd hebt, in het voorbeeld op de afbeelding hieronder zie je dat 4 van de 12 provincies en 3 van de 12 maanden zijn geselecteerd. Je kan een filter verwijderen door op het kruisje naast het filter te klikken (rood omlijnd bij nummer 2). Wil je echter alle geselecteerde filters in één keer verwijderen, dan klik je op het rood omlijnde symbool bij nummer 3.

image-20210202-153313.png
Wanneer je in bovenstaande afbeelding op het filter Tijd.MaandJaar zou klikken verschijnt daar het uitklapmenu waarmee je kan zien welke maanden je geselecteerd hebt en welke opties je vanaf daar nog kan selecteren.
image-20210202-153336.png
Gebruik maken van de ‘verstopte’ extra filters

In sommige rapporten worden filters verborgen door deze in een uitklapbaar menu te zetten. Wanneer je deze extra filters wilt openen klik je op de drie puntjes. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe dit uitklapmenu er uitziet. Je kan het menu sluiten door op het omlijnde symbool rechts in de hoek te klikken. Hetzelfde symbool kan je tegenkomen in de rechterbovenhoek van visualisaties en containers, hiermee kan je de visualisatie of container vergroten tot het je hele scherm vult.

image-20210202-153619.png
De kleuren binnen filters

Wanneer je binnen filters selecties maakt zie je dat er verschillende kleuren getoond worden.image-20210202-153648.png

  1. Groen
    Groen toont de waarden die je geselecteerd hebt en die in het dashboard getoond worden.  

  2. Lichtgrijs
    Lichtgrijs toont de opties die je nog kan selecteren binnen de eerder gemaakte selectie(s). 

  3. Donkergrijs
    Donkergrijs betekent dat je deze waarde(n) niet meer kan selecteren. Binnen de door jou gemaakte selectie is er geen data die voldoet aan dit criteria.
    Voorbeeld: Stel je filtert op een specifieke datum en een specifiek uur, dan kan het mogelijk zijn dat er geen actie heeft plaatsgevonden waarin iemand in een bepaalde leeftijdscategorie (bijvoorbeeld 90+) viel. Stel dat je over een grotere periode kijkt, dan kan het zijn dat er wel een actie is geweest voor iemand van 90+.

Extra informatie bij filters

Over het algemeen werken filters over heel het dashboard heen (uitzonderingen kunnen voorkomen). Hierboven is reeds vermeld hoe je in één keer al je filters kan wissen zodat het dashboard niet meer gefilterd wordt.

Tijdsweergave in een grafiek aanpassen (bijvoorbeeld maand > kwartaal)

Met de optie die we hieronder bespreken is het mogelijk om de weergave van een grafiek over de tijd aan te passen. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld een grafiek wilt gebruiken voor een kwartaalrapportage of een trend over een gedetailleerdere periode wilt zien.

image-20210202-153952.png
Onder een grafiek kan je een klein pijltje vinden met een naam als bijvoorbeeld ‘maand’, dit zie je bij nummer 1 in bovenstaande afbeelding. Wanneer je hierop klikt verschijnt een uitklapmenu waar je voor een andere weergave kan kiezen. Dit menu zie je omlijnd door nummer 2. Doorgaans kan je kiezen tussen de opties: datum, week, maand, kwartaal en jaar.

Naast dat je de manier van weergeven kan veranderen kan je een grafiek ook filteren op periode zonder de specifieke filters te gebruiken. Dit kan je doen door op de tijd-as (vaak de horizontale) te gaan staan met je muis, te klikken en zonder de muisknop los te laten kan je naar links of rechts slepen. Zo kan je een periode selecteren. Rood omlijnd zie je in de afbeelding hieronder waar je moet klikken en slepen. De rechter afbeelding toont hoe je scherm eruitziet wanneer je sleept om een periode te selecteren. Je ziet dat je een start en eindperiode krijgt. Klik vervolgens op het groene vinkje om je selectie te bevestigen.

image-20210202-154023.png
image-20210202-154034.png
Downloaden/ exporteren van data

Binnen diverse dashboards tonen wij tabellen met detailinformatie en/ of een speciale ‘export tegel’. De data die in deze kolommen staat kan je downloaden om in Excel je eigen analyses te kunnen maken. Tevens kan je ook data uit grafieken downloaden. Het downloaden van data gaat als volgt:

  1. Ga met je muis op de gewenste tabel of grafiek staan

  2. Klik op je rechtermuisknop
    Na het klikken verschijnt er een pop-up zoals op onderstaande afbeelding. Mogelijk is deze in het Engels, dit is afhankelijk van de instellingen van Windows/ je browser.

    image-20210202-154154.png
  3. Selecteer de optie ‘Downloaden als…’

  4. Kies de optie ‘Gegevens’

  5. Er verschijnt een pop-up met een blauwe link wanneer de export geladen is. Mogelijk duurt dit enkele ogenblikken.

    image-20210202-154246.png
  6. Klik op de blauwe link, pas dan wordt de data als een Excelbestand op je computer/ laptop gedownload.

Het scrollen in een tabel

Soms is het op het eerste gezicht wat lastig om te zien of je kan scrollen in een tabel. De scrolbalk verschijnt nadat je met je muis op een tabel staat. De scrolbalk verdwijnt na enkele ogenblikken indien de gebruiker zijn muis niet beweegt. In onderstaande afbeeldingen is op de linker afbeelding te zien dat er geen scrolbalk is, en op de rechter wel. Scrollen is in beide voorbeelden wel mogelijk.

image-20210202-154349.png

image-20210202-154400.png